Τα διαφορετικά αρώματα της Τσικνοπέμπτης


Τα διαφορετικά αρώματα της Τσικνοπέμπτης

Σε μια χώρα με σήμα κατατεθέν το σουβλάκι, οι επιλογές της ημέρας του Αγίου Κοψιδιού κυκλοφορούν αμέτρητες για όλες τις διαθέσεις, πόσο μάλλον που στο πνεύμα της ημέρας έχουν μπει όλα τα εστιατόρια, με μενού που τιμούν τα ανναμένα κάρβουνα. Και πιο πολύ από ποτέ, φέτος όλοι έχουμε ανάγκη να θολώσουμε με την πιο νόστιμη κάπνα το θλιβερό τοπίο των ημερών και να φωτίσουμε τη διάθεσή μας με τις φωτιές της ψησταριάς.

Τσίκνα με άποψη

Kebab Πλ. Ελευθερωτών 4, Χαλάνδρι, 2106617353 Τον Δημήτρη Αγοραστό μπορεί να τον ξέρεις ως σεφ της ελληνικής δημιουργικότητας. Ως ψήστη, όμως, θα τον ερωτευτείς. Γιατί με το κρέας διατηρεί μια σχεδόν μεταφυσική σχέση, σαν να μην έψησε ποτέ κανείς πριν απ’αυτόνβετούλι φρικασέ στην κατσαρόλα πάνω στα κάρβουνα, ας πούμε. Θα πας για το μοναδικό κεμπάπ με φυστίκι Αιγίνης, τα παϊδάκια προβατίνας, τη σπαλομπριζόλα, το αρνάκι που ψήνεται κρεμαστό ή σε σις-κεμπάπ, αλλά κινδυνεύεις να «τη βγάλεις» άκρως βετζετέριαν, με τις μοναδικές χειροποίητες, ζεστές πίτες του, τα αβγά με πράσα στο φούρνο ή τη γιοχάδα-σαν πίτσα με ανθότυρο και δυόσμο.

Τηλέμαχος Club Φραγκοπούλου 22, 6976977888 Το ψήσιμο σε όρθια σούβλα μεταμορφώνει σε υψηλή γαστρονομία μια σουβλιστή μπριζόλα, το κυλότο στα κάρβουνα, η μοσχαρίσια πανσέτα, το σουβλάκι από προβατίνα και τα φιλετάκια από νεροβούβαλο στο πιο αριστοτεχνικό τους ψήσιμο μαρτυρούν τον έρωτα που έγινε επιστήμη, του Γιώργου Τσιλιγκίρη, για το κρέας που ξεχωρίζει και παντρεύεται ιδανικά με τα κρασιά του Νέου Κόσμου από την τεράστια κάβα του.

Meat Square 2107251100 Εδώ, ο chef θα σας προτείνει το ειδικό ψήσιμο για κάθε κομμάτι στην κλίμακα από blue rare μέχρι well done  και σεις θα το εκτιμήσετε για το αργεντίνικο rib-eye του, το angus φιλέτο, την ελληνική σπαλομπριζόλα, το γάλακτος γουρουνάκι που ψήνεται σε κρεμαστή σούβλα και την ελληνική σταυλίσια με το κόκκαλο που κόβεται όπως της αξίζει στο πιάτο σου.

 

PSITA1

 

 

Base Grill Κωνσταντινουπόλεως 64, Μπουρνάζι, 2105757455 Θα πήγαινες μόνο και μόνο για το συκώτι τους, που ψήνεται ολόκληρο για να φιλεταριστεί μπροστά σου χύνοντας τους ροζ χυμούς τους αποκτώντας μια άλλη διάσταση με μερικές σταγόνες αγουρέλαιο και μια ποικιλία από σπάνια αλάτια. Όμως το δίδυμο Λιάκου, ξέρει να μεταχειριστεί αναλόγως μια σπαλομπριζόλα ή μια πικάνια. Ωστόσο, τα χωριάτικα αβγά πάνω στην τραγανή στον τρίφτη τηγανητή πατάτα μπορεί τελικά να κλέψει την παράσταση της τσίκνας.

Ο Κρητικός Αιόλου 49, Παλλήνη, 2106659061 Μπορεί να μην φτιάχνει γαμοπίλαφο, ξέρει από καλό κρέας, όπως λέμε ωραία σιτεμένο ζουμερό rib-eye, t-bone, παϊδάκι και μοσχαρίσιο φιλέτο αλλά και κοκορέτσι. Για να τα ευχαριστηθείτε μην το παρατραβήξετε στα πρώτα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα τιμήσετε οπωσδήποτε τα όλο γλύκα τηγανητά κολοκυθάκια.

Με στυλ νεοταβέρνας  

Bar B.Q. Ελ. Βενιζέλου 46, Ν. Σμύρνη, 2109319675 Το Bar B.Q. παντρεύει τα μπαχαρικά της Νέας Ορλεάνης και την tex-mex άποψη για έναν χοιρινό καραμελλωμένο σιδηρόδρομο με το πιο κυμινάτο ελληνικό μπιφτεκάκι και μια μεταμοντέρνα άποψη για την πίτα-γύρο.

Το Καστελόριζο Θησέως & Πεισιστράτου, Καλλιθέα, 2109431765  Aράζει στη στεριά και στο λιτό σκηνικό του K Grill αφήνει την ψησταριά να κλέψει την παράσταση αλλά και τη νοστιμιά, με χοιρινή λεμονάτη τηγανιά, χειροποίητο σουβλάκι, σουβλιστό σπιτικό γύρο, μοσχαρίσια γάλακτος με σάλτσα φέτας, μπιφτεκάκια με γιαουρτένια σος, αληθινές πατάτες και παστουρμαδοπιτάκια.

Η κλασική γοητεία της χασαποταβέρνας

 

PSITA2

Μουρούζης Β. Γεωργάκη 2, Καλύβια, 2299048371 Τσίκνα, χύμα κρασί, κοσμοσυροή από κάθε γωνιά του λεκανοπεδίου, ο “Μουρούζης”  ενσαρκώνει περίτρανα το νόημα της ημέρας ψήνοντας μπιφτέκια σε διαστάσεις γηπέδου, τρυφερά παϊδάκια και ζουμερό κοκορέτσι.

Κορομηλάς Ελ. Βενιζέλου 72, Χαλάνδρι, 2106510496 Το παϊδάκι-σπεσιαλιτέ, η απόλυτη ισορροπία: ζουμερό ψήσιμο, όσο λιπάκι χρειάζεται, τρυφερό κρέας, καθόλου έντονη μυρωδιά του ζώου, με τη ριγανίτσα τους, τρώγονται ωραιότατα ακόμη και κρύα. Τα κολοκυθάκια τηγανισμένα σε πλούσιο κουρκούτι, το γαλοτύρι σαν βούτυρο, το ελαιόλαδο της σαλάτας αξίζει από μόνο του τη βόλτα στον Κορομηλά, ιδιαίτερα όταν συνοδεύει το ζεστό, φρυγανισμένο χωριάτικο αληθινό ψωμί. Το ταλέντο του ψήστη διαπρέπει ακόμη και σε ένα άρτιο φιλέτο κοτόπουλου.

Μαγγίνας Πλ. Εθν. Αντιστάσεως 1, Άνω Μελίσσια, 2108046143 Το κοκορέτσι του Μαγγίνα αξίζει όλα μαζί τα αστέρια Michelin της κλασικής κεοφαγίας. Τραγανό ψήσιμο απ’έξω, έντερα σε λεπτή στρώση κι από μέσα ζουμερό και αχνιστό το συκωτάκι με τα γλυκάδια, την άφθονη ριγανίτσα και το πιπεράκι. Ένα κοκορέτσι που σε φέρνει πίσω στην αυθεντική συνταγή με όλη την πλούσια γεύση της, αυτή που έχουμε ξεχάσει στην εκδοχή της νεοταβέρνας, όπου το κορέτσι τρώγεται λάιτ, χωρίς γλυκάδι, και γι’αυτό στεγνό και άνευρο. Κόλαση και το γουρουνόπουλο στη σούβλα, με την καραμελλωμένη, ολόχρυση κρούστα και τη γεμάτη χυμούς και νοστιμιά σάρκα του. Το ιδανικό γουρουνόπουλο συνοδεύει ένα εξίσου πολύ καλό αρνάκι στη σούβλα, με την ωραία, τραγανή πετσούλα του.

Τζίμης Ελ. Βενιζέλου 2, Βύρωνας, 2107658965 Θεϊκή, τραγανή πατάτα κομμένη στο χέρι, κοκορέτσι ρουστίκ και ζουμερό με το λιπάκι που θα του δώσει την περίσια νοστιμιά, συκώτι όσο πρέπει ψημμένο για να κρατά τους χυμούς του, ζουμερό κοντοσούβλι, αλάδωτη πανσέτα, σπιτικότατο μπιφτέκι, άψογες μπριζόλες χοιρινές και πιτούλες ζεστές και φρεσκοψημμένες χωρίς λαδίλες.

Ο Κεφαλονίτης Ρεθύμνης 19 & Τσακάλωφ, Πρ. Ηλίας, 2104114426 Κρασάκι χύμα βαρελίσιο σαν το καλύτερο της παλιάς Αθήνας, το ψωμί καυτό από τη σχάρα με το ελαιόλαδο και τη ρίγανή του, το ψητό σαγανάκι, αλάδωτο και νοστιμότατο. Όλα της σχάρας, η μοσχαρίσια γάλακτος, το παϊδάκι και το συκώτι προδίδουν την καλύτερη πρώτη ύλη, το νόστιμο, ζουμερό ψήσιμο. Το ριγανάτο τσιγαριαστό κατσικάκι λιώνει στο στόμα αλλά η μεγάλη αμαρτία είναι οι τηγανητές πατάτες: ακανόνιστα κομμένες στο χέρι, τραγανές και αλάδωτες.

Tα Βλάχικα Λ. Βάρης 35, Δίλοφο, Βάρη, 2108956141 Έδωσε το όνομά του σε ολόκληρη την περιοχή αλλά και σε ένα ολόκληρο κατεστημένο της σούβλας. Τα Βλάχικα μπορεί να μην βιώνουν την πρώτη τους ακμή, ωστόσο τα “Βλάχικα” της Άρτεμης και του Δημήτρη Κωστάκου επιβιώνουν χάρη στην καλή ποιότητα από ντόπια κατσικάκια και τα χοιρινά της οικογένειας, τη μαεστρία στη σούβλα και στα κάρβουνα, τα καταπληκτικά γαρδουμπάκια, τις πίτες, τις γάστρες και τα μαγειρευτά  της Άρτεμης αλλά και την καλοδιαλεγμένη πατάτα που κόβεται στο χέρι.

Πηγή:.lifo.gr

Τα διαφορετικά αρώματα της Τσικνοπέμπτης
User Rating: 0 (0 votes)