Πως Να… Εξοικονομήσετε Χρήματα


Αρχικά και πριν από οτιδήποτε θα πρέπει να κάνουμε το δικό μας πλάνο, υπολογίζοντας τα μηνιαία έσοδα και έξοδα του σπιτιού μας. Έτσι θα ξεκινήσουμε έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης και θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε καλύτερα τόσο τα προβλήματα όσο και τις πιθανές λύσεις.

Το τελευταίο διάστημα στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα γενικότερα, βρίσκουμε πολλές προσφορές ή προϊόντα σε οικονομικές συσκευασίες. Καλό είναι να εκμεταλλευόμαστε τις προσφορές, αλλά μόνο αν μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε. Δεν μας συμφέρει δηλαδή να πάρουμε μία πολυσυσκευασία μόνο και μόνο γιατί είναι προσφορά, αν δεν υπάρχει περίπτωση να την καταναλώσουμε πριν την ημερομηνία λήξης. Μπορούμε όμως να ψωνίζουμε τέτοιες προσφορές με μία φίλη μας και έτσι να μοιραζόμαστε την επιπλέον ποσότητα.

Σε γιορτές και γενέθλια φίλων μπορούμε να προσφέρουμε χειροποίητα δώρα, που θα έχουμε φτιάξει μόνες μας. Εκτός από το γεγονός ότι είναι πιο οικονομικό, ταυτόχρονα είναι και μία γλυκιά κίνηση που θα εκτιμηθεί περισσότερο. Χειροποίητα σαπούνια και κεριά, αρωματικό λάδι για ιδιαίτερο μαγείρεμα και μοναδικά κοσμήματα και κορνίζες είναι μόνο μερικές από τις πολλές ιδέες. Ρίχνοντας μία ματιά στο Ίντερνετ θα πάρουμε ιδέες και αν αυτές τις συνδυάσουμε με αρκετή φαντασία, σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι μαγευτικό. Ένα παλιό φλιτζάνι μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα πολύ ρομαντικό κερί, μερικά φρούτα μπορούν να γίνουν μία εξαιρετική μαρμελάδα σε ωραία βαζάκια με ντελικάτη διακόσμηση, ενώ μία παλιά κορνίζα μπορεί να διακοσμηθεί περίτεχνα και να φιλοξενήσει μία ιδιαίτερη φωτογραφία.

Οργανώνοντας ένα οικιακό bazaar ρούχων μεταξύ φίλων, θα μπορέσουμε να ανανεώσουμε την γκαρνταρόμπα μας εύκολα και χωρίς καθόλου χρήματα. Ένα καλό ξεκαθάρισμα στην ντουλάπα μας σίγουρα θα μας δώσει ρούχα και αξεσουάρ που πλέον δεν φοράμε, αλλά που μπορεί να φανούν χρήσιμα στις φίλες μας. Αν το ίδιο συμβαίνει και σε εκείνες, τότε η ανταλλαγή ρούχων θα είναι μία πολύ καλή κι έξυπνη κίνηση.

Μεταμορφώνοντας παλιά αντικείμενα, δίνουμε άλλη πνοή στο χώρο κάνοντας οικονομία. Έτσι, τα παλιά μαξιλάρια του καναπέ μπορούν να διακοσμηθούν με φάσες από διάφορα υφάσματα, κουμπιά ή δαντέλες, τα άχρηστα μπουκάλια μπορούν να βαφούν και να διακοσμηθούν ώστε να γίνουν χρήσιμα και όμορφα βάζα, ενώ παλιά έπιπλα μπορούν να γίνουν πραγματικά masterpieces!

Σε πιο πρακτικά θέματα τώρα…

Μπορούμε να χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία του ζεστού νερού, τόσο ώστε να μη χρειάζεται να το αναμιγνύουμε με κρύο για να κάνουμε μπάνιο.
• Αντί για χαρτοπετσέτες και χαρτί κουζίνας, μπορούμε να χρησιμοποιούμε μικρές πετσετούλες για όλες τις χρήσεις, που βρίσκουμε σε πολλά σούπερ μάρκετ.
• Πλένουμε τα ρούχα μέσα-έξω κι αποφεύγουμε το στεγνωτήριο που καίει πολύ ρεύμα, ώστε να διατηρηθούν «ζωντανά» για περισσότερο.
• Χρησιμοποιούμε τα υπολείμματα από κέτσαπ, μουστάρδα και λοιπές σάλτσες, για να φτιάξουμε dressings, ενώ οι μικρές ποσότητες φαγητού που περισσεύουν μπαίνουν στην κατάψυξη και γίνονται ωραία μεζεδάκια σε μία συγκέντρωση φίλων.
• Οργανώνοντας tea party με τις φίλες στο σπίτι γλιτώνουμε όλες χρήματα από τις ατελείωτες εξορμήσεις στα καφέ της πόλης.
• Αλλάζουμε τις λάμπες του σπιτιού μας σε εξοικονόμησης ενέργειας και βγάζουμε τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές από την πρίζα όταν δεν τις χρησιμοποιούμε.

Το κλειδί είναι ένα και λέγεται εξοικονόμηση, είτε αυτή αφορά χρήματα, χρόνο, ενέργεια, υλικά κ.λπ. Αν την εντάξουμε στη ζωή μας, θα δούμε ότι μπορεί να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας όχι από ανάγκη, αλλά ως στάση ζωής!

Πως Να… Εξοικονομήσετε Χρήματα
User Rating: 0 (0 votes)