Παρέμβαση εισαγγελέα για τις εισπρακτικές


Παρέμβαση εισαγγελέα για τις εισπρακτικές

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν οι καταγγελίες περί τεχνασμάτων τα οποία χρησιμοποιούν εισπρακτικές εταιρίες για να πιέσουν τους οφειλέτες.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας με αφορμή τηλεοπτική εκπομπή (Alpha, «Αυτοψία», 5-12-2013) σχετικά με τη δραστηριότητα αυτών των εταιρειών.

Στο πλαίσιο αυτής θα διερευνηθεί εάν οι εν λόγω εταιρείες τηρούν τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας περί προστασίας του καταναλωτή, της ιδιωτικής ζωής, του τραπεζικού απορρήτου, της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών.

Την προκαταρκτική εξέταση θα διενεργήσει η ΓΑΔΑ, υπό την επίβλεψη του εισαγγελέα Χαράλαμπου Λακαφώση.

Πριν από λίγο καιρό η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης προχώρησε σε καταγγελίες για τις πρακτικές των εταιριών αυτών.

Όπως κατήγγειλε οι παραπλανητικές πρακτικές τους είναι οι εξής:  

  • Η κατά την επικοινωνία με τον οφειλέτη, εμφάνιση των υπαλλήλων τους υπό ιδιότητες που δεν διαθέτουν όπως υπαλλήλων των δανειστών, δικηγόρων ή δικαστικών επιμελητών.
  • Η άσκηση σωματικής βίας, ψυχολογικής πίεσης περί διακινδύνευσης του επαγγέλματος, των περιουσιακών στοιχείων ή της ζωής του οφειλέτη ή των οικείων του.
  • Η επίδειξη προσβλητικής συμπεριφοράς ή η χρήση προσβλητικών εκφράσεων εναντίον του οφειλέτη ή των οικείων του.

Τι επισημαίνει η Ένωση:

  • Επισημαίνεται ότι πριν από κάθε ενέργεια ενημέρωσης, απαιτείται ή από τον δανειστή προς τον οφειλέτη, επιβεβαίωση των οφειλών του με κάθε διαθέσιμο τρόπο και η ταυτοποίηση του οφειλέτη, καθώς και η ενημέρωσή του για τη διαβίβαση των δεδομένων του στην εταιρεία.
  • Η επικοινωνία της Εταιρείας Ενημέρωσης με τον οφειλέτη πρέπει να γίνεται, εντός ευλόγου χρονικού ορίζοντα και η συχνότητα κλήσεων όχι πέραν της μιας ανά δεύτερη ημέρα, ενώ προσδιορίζεται συγκεκριμένο ωράριο για την επικοινωνία με τον οφειλέτη (9.00 με 20.00) που περιορίζεται στις εργάσιμες μόνο μέρες.
  • Η τηλεφωνική επικοινωνία στον χώρο εργασίας του οφειλέτη γίνεται, μόνο εφόσον ο συγκεκριμένος τηλεφωνικός αριθμός έχει δηλωθεί ως μοναδικός αριθμός επικοινωνίας από τον τελευταίο.

Πηγή:lifo.gr

Παρέμβαση εισαγγελέα για τις εισπρακτικές
User Rating: 0 (0 votes)