«Έφυγε» η Μαριέτα Ριάλδη


«Έφυγε» η Μαριέτα Ριάλδη

Το θέατρο θρηνεί ακόμη μια απώλεια της οικογένειάς του, αυτής της Μαριέτας Ριάλδη , που άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 72 ετών. Μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του σύγχρονου ελληνικού  θεάτρου, αφού  πέρασε από όλα τα σκαλοπάτια του, σαν ηθοποιός, σαν  σκηνοθέτης και σαν συγγραφέας.

Η Μαριέτα Ριάλδη γεννήθηκε το 1941 και φοίτησε στη Σχολή Σταυράκου και στη Δραματική Σχολή Ιωαννίδη και συνεργάστηκε στα πρώτα χρόνια των σπουδών της με τον Δημήτρη Κολλάτο στο Πειραματικό θέατρο Τσέπης. Το 1963 ίδρυσε το Πειραματικό θέατρο που αποτέλεσε ένα μεγάλο «άνοιγμα» για όλες τις νέες θεατρικές δυνάμεις, δίνοντας παράλληλα «στέγη» στο νεοελληνικό έργο που τον καιρό εκείνο ήταν παραγκωνισμένο.

Στη διάρκεια της πορείας της σκηνοθέτησε για τουλάχιστον 40 χρόνια (1963- 2003) ένα πολυσύνθετο ρεπερτόριο, ανεβάζοντας ανάμεσα σε άλλα έργα  και πολλά πρωτοποριακά που έγραψε η ίδια. Από το θέατρό της παρέλασαν πολλές προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου. Εκεί, παρουσιάστηκαν και οι πρώτες παραστάσεις με πειραματική φόρμα στον λόγο και την εικαστική παρουσίαση.

Πρωταγωνίστησε σε μια πλειάδα έργων, όπως: «Μύγες» του Σαρτρ, «Δεσποινίς Τζούλια» και «Χορός Θανάτου» του Στρίντμπεργκ, «Δον Κιχώτης» του Μποστ σε συνεργασία με τον Μίκη Θεοδωράκη, «Άμλετ» του Σαίξπηρ, «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, «Ματωμένος Γάμος» του Λόρκα, «Βρικόλακες» και «Εντα Γκάμπλερ» του Ιψεν και σε πολλά άλλα. Το 2002 σκηνοθέτησε και έπαιξε στο Πειραματικό θέατρο Πόλης την πολιτική σάτιρα που φέρει την υπογραφή της, με τίτλο «Η Ελλάδα μετακομίζει». Αυτή ήταν και η τελευταία της εμφάνιση στο θεατρικό σανίδι.

Σαν σκηνοθέτης ανέβασε ίσως τα πιο πολλά έργα που παρουσιάστηκαν στο Πειραματικό θέατρο, ενώ σκηνοθέτησε για λογαριασμό του Εθνικού θεάτρου το 1983 και το έργο της Αγγλίδας Κάριλ Τσέρτσιλ «Πετυχημένες Γυναίκες».

Αναφορικά με το συγγραφικό της έργο η Μαριέτα Ριάλδη έγραψε έργα που αγαπήθηκαν από το θεατρικό κοινό όπως τα «Ουστ», «Γυρισμός», «Καφέ Σαντάν», «ΣΚ» και τους «Άστεγους» που ανέβηκε το 1997 στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου.

Η Μαριέτα  Ριάλδη έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε όλη της τη σταδιοδρομία στο να προβάλει νέους συγγραφείς. Τιμήθηκε γι’ αυτό με το ιδικό βραβείο από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Ακόμη, πήρε το Αργυρό Μετάλλιο στο Διεθνές Φεστιβάλ Νέων (1965) και το Έπαθλο του φεστιβάλ στο Νανσί για την παράσταση του έργου της «Ο Γυρισμός».

 

 

 

«Έφυγε» η Μαριέτα Ριάλδη
User Rating: 0 (0 votes)